- On 23 Ağustos 2014
- In Faydalı Bilgiler
- Tags:
Yola Çıkmadan Önce
Komşularınıza ne zaman ve ne kadar süreyle evde olmayacağınız hakkında bilgi verin.
Değerli eşyalarınızı bankada kiralık kasaya koyun. Bir yakınınızdan size gelen önemli postaları düzenli olarak kontrol edip almasını rica edin. Posta kutunuz dolup taşarsa evde uzun zamandır kimse bulunmadığını anlayacak olan hırsızlara hedef oluşturursunuz. Yedek anahtarlarınızdan birini bir arkadaşınıza emanet edin. Elektrikli aletleri prizden çekin. Hatta evin sigorta şalterini indirin. Yolculuğunuz 15 günden fazla sürecekse, buzdolabını boşaltın. Pencere ve kapı kilitlerini kontrol edin.
Yola çıkmadan önce aşağıdaki listede yer alanları teker teker aklınızdan geçirip yerlerini hatırlamaya çalışın:
Pasaportunuz
Biletleriniz
Para / kredi kartlarınız / varsa seyahat çekleriniz
Sigorta belgeleriniz ve yurtdışındaki telefon numaraları
Kredi kartlarınız için acil durum telefonları, Gerekli ise aşı belgeleriniz, Pasaport, ehliyet, nüfus cüzdanı, biletleriniz gibi belgelerin fotokopileri
Bagajınıza adresinizin yazılı olduğu bir etiket, birkaç tane de yedek etiket.
Acil durumlarda temasa geçilmesini istediğiniz yakınlarınızın temas bilgileri Gideceğiniz yerle ilişkili haritalar ve rehber kitaplar
Seyahat sigortası (özellikle tavsiye edilir)
Ehliyetiniz
Cep telefonunuz ve şarj cihazı
Sürekli kullandığınız ilaçlarınız (hazım ilacı, ağrı kesici, vitaminler, soğuk algınlığı, alerji)
Fotoğraf makinesi / video kamera / film / pil Priz adaptörü (Genellikle havalimanlarından temin edilebilir) Seyahat ütünüz / dikiş seti
İlk yardım malzemeleri
Gömlek / Pantolon / Ceket
Kıyafetinize uygun aksesuarlar, kemer, kravat
İç çamaşırı / çorap
Terlik / ayakkabı / spor ayakkabı
Pijama
Diş fırçası ve macunu
Tarak
Yola çıkmadan önce uçak rezervasyonlarınızı teyit edin.
Teyit ederken veya herhangi bir konuda talepte bulunduğunuz zaman, konuştuğunuz kişinin adını ve konfirmasyon (teyit) numarasını not edin, böylece herhangi bir karışıklık olduğu zaman, sözleriniz daha inandırıcı olacaktır. Seyahat acentanızla görüşüp bilet teyitlerini (özellikle uluslar arası uçuşlarda) kimin yapacağını öğrenin. Kendiniz de doğrudan havayolları firmasını arayarak uçuş konfirmasyonunuzu yapabilirsiniz. Eğer charter ile uçacaksanız, seyahat acentanızın bildirdiği ayrıntılara dikkat edin.
Evinizin ve evdeki hayvan ve bitkilerinizin bakımı için gerekli ayarlamaları yapın.
Evcil hayvanlarınızın evinizde ya da başka bir yerde bakılması için gerekli ayarlamaları yapın. Bakımlı bir çevre, evde birilerinin yaşadığı hissi uyandırır.
Bir arkadaşınız, aileden biri veya komşunuzdan düzenli olarak evinize gelip ortalığı kolaçan etmesini
Uçuş saatinizden çok daha önce havaalanına gidin.
Havayolu firmaları, uluslararası uçuşlar için yolcuların en az iki saat önce havaalanında bulunmalarını ve uçuş işlemlerine başlamalarını istemektedir. Biraz daha erken vardığınız takdirde hiç acele etmeden işlemlerinizi rahatlıkla tamamlayabilir, arta kalan zamanda gümrüksüz satış mağazalarından yararlanıp (her zaman ve her ülkede fiyatlar sanıldığı kadar uygun olmamakla birlikte) gazete ve dergilerinizi
İçki, Sigara ve Gümrüksüz Mağazalar (Duty Free)
Tiryakisi olduğunuz sigara ya da içkiler varsa bunları yanınızda götürmelisiniz.
Örneğin yurt dışında Rakı bulunmaz ve sigaralar da gelişmiş ülkelerde çok daha pahalıya satılır.
Gümrüksüz (Duty Free) Mağazalarda sipariş verebilirsiniz.
Türkiye’den çıkarken ve Türkiye’ye girerken ilk ve en son gümrüksüz alışveriş yapabilme şansınız Uluslararası Havalimanı gidiş ve geliş terminallerindeki Duty Free Mağazalarıdır. Ancak alışveriş için zamanınızı harcamak istemiyorsanız, ya da almanız gereken ürünleri seyahat boyunca yanınızda taşımak istemiyorsanız eşiniz, arkadaşlarınız siparişlerini önceden görmek istiyorlarsa, Atatürk Havalimanı’ndaki Duty Free mağazaları internet üzerinden görerek sipariş verme imkanı sunuyor. Verdiğiniz siparişler dönüş yaptığınızda geliş katında size teslim ediliyor. Gidiş katındaki mağazaların geliş katındakilerden daha zengin çeşit sunduğunu da gözönüne aldığınızda bu, oldukça büyük bir kolaylık.
Bunun için www.atu.com.tr adresine gidip, ön siparişi (pre-order) tıklamanız ve siparişinizi vermeniz yeterli.
Gümrüksüz (Duty Free) Mağazalarda alışveriş limitleri nelerdir?
Türkiye’ye giriş yapan yolcular için kişi başına alışveriş limiti sigarada 600 adet (3 karton), alkollü içeceklerde 2×100 cl şişe veya 4×75 cl şişe, çikolatada 2 kg, kahve 1.5 kg, puroda 150 adet ve tütün ürünlerinde 500 gr’dır.
Buluşma yerinde zamanında olmak çok önemlidir.
Tarifeli uçaklarla grup uçuşlarında veya charter uçuşlarda, seyahat acentanızın bildireceği şekilde ve yerde seyahat acentası görevlileri size yardımcı olacaktır. Buluşma yerine zamanında gelemez, hareket saatini kaçırırsanız herhangi bir para iadesi olmayacaktır.
Gümrük kontrolünden zamanında geçin ve uçağa biniş kapısını belirleyin. Bazı hava limanlarında bir kapıdan diğerine gitmenin yarım saat sürdüğü zamanlar olabilir.
Gezi programınızın detaylarını bir yakınınıza bırakın.
Herhangi bir acil durum söz konusu olduğunda size ulaşılabilmesi için güzergah ve kalınacak otellerin ad, adres, telefon ve web sitesi bilgileri de dahil bütün ayrıntıları, tanıdıklarınızdan bir veya iki kişiye bırakın.