- On 23 Ağustos 2014
- In Faydalı Bilgiler
- Tags:
Valiz Hazırlamak
Valiz seçimi ve önlemler
En pratik çözüm kendisi de hafif olan kumaş veya naylondan yapılmış bir valiz seçmenizdir.
Valizinizin mutlaka asma ve/veya şifreli bir kilidi olması gerekir. Valizinizden herhangi bir eşya çalındığı zaman havayolu firmaları, bunu genellikle “yolcunun ihmali” olarak değerlendirir. Bu nedenle, havaalanında valizinizi naylon ile sardırmanızı da tavsiye ederiz.
Valizinizi teslim alan görevli görülür derecede hasarlı olması halinde bunu belgeleyecektir. Sağlam valiziniz yolculuğun sonunda elinize hasarlı olarak geçerse, bulunduğunuz havaalanını terk etmeden önce ilgili kayıp eşya ofisine başvurup durumu
Yanınıza ihtiyacınızdan fazlasını almayın ama valizinizi tam olarak İhtiyacınız olan her şeyi bir kenara çıkartıp kümelere ayırın, sonra da her şeyin yalnızca yarısını valize yerleştirin ve birkaç dakika boyunca valizinizle evin içinde şöyle bir dolaşın ve ne kadar ağır olduğunu anlayın. Özellikle gümrüklü kısımlarda hamal bulmanın ne kadar zor olduğunu unutmayın. Eğer seyahatinizin tümü bir gemide geçecekse veya tek bir şehirde tek bir otelde kalacaksanız, yalnızca bir kez valiz açma ve toplama derdiniz olacağından biraz daha fazla eşya alabilirsiniz.
Valizinizi tam olarak doldurursanız içindekiler alt üst olmayacak ve kolay kolay buruşmayacaktır. Kazak ve iç çamaşırlarınızı rulo yapıp valizin alt kısmına yerleştirebilirsiniz. Daha üste ise kırışan giysilerinizi fazla katlamadan koymanız iyi olur.
Ütü kullanmadan giysilerdeki buruşuklukları yok edebilirsiniz.
Giysilerinizi çok fazla katlamayın. Her kat arasına kuru temizlemecilerin verdiği türden plastik poşetler serin ve her katı mümkün olduğunca düz bir yüzey halinde yerleştirin. Kalacağınız yere varır varmaz giysilerinizi çıkartıp dolaplara asın. Duş yaparken giysilerinizi banyoda asılı tutarsanız, oluşan buhar, kırışıklıkların giderilmesine yardımcı olacaktır.
Ancak yine de yanınıza katlanabilen türden küçük bir seyahat ütüsü almanız iyi olur.
Eşyalarınızı toplarken ya da açarken gezinizin programını dikkate alın.
Aşağı yukarı hangi gün nerede olacağınızı ve ne giyeceğinizi planlayarak giysilerinizi seçerseniz ve bunları programınızdaki sıraya göre valizinize yerleştirirseniz kısa süreli kalışlarda, valizinizi tamamen boşaltmanıza gerek kalmadan eşyalarınızı kolayca çıkartabilirsiniz.
Seçtiğiniz giysilerin renk uyumu, yükünüzü hafifletebilir.
Seçtiğiniz giysilerin renkleri birbirine uyarsa bir etekle birkaç bluz veya bir pantolonla birkaç kazak giyme şansınız olur ve böylece diğer giysiler liste dışı kalır. Takım elbiseler yerine spor ceket ve pantolon, uzun elbiseler yerine ise etek, pantolon ve bluz gibi parça giysileri tavsiye ederiz.
Beklenmedik hava koşullarına hazırlıklı olun.
Yola çıkmadan en az bir hafta önce gideceğiniz ülkelerdeki hava durumu hakkında internetteki bir çok siteden veya gazetelerin çoğundan bilgi edinebilirsiniz.
Beklenmedik koşullar karşısında zorda kalmamak için “kat kat” tekniğini uygulayın; yani, balıkçı yaka ince bir kazak üzerine gömlek, onun da üzerine bir süveter giyerseniz, sürpriz bir kötü havada rahat edeceğiniz gibi, hava ısındığı zaman da rahatça katlarınızı azaltabilirsiniz. Böylelikle valizinizde de yer artacaktır.
Gerçekten kullanacağınız kozmetikleri yanınıza alın.
Şampuan ve saç kreminizin numune boylarını yanınıza alabilirsiniz ya da onları küçük şişelere doldurarak yanınızda taşıyabilirsiniz. Seyahat sırasında sıvıları, tam dolu olmayan plastik şişelerde taşımanızı öneririz. Yine de sızma olasılığına karşı şişeyi naylon poşete koyup, ağzını iyice bağlayın ve bantlayın. Hatta yanınıza yedek bant ve poşet alın.
Şampuan ve benzeri kozmetiklerin otellerde bulunmama, bulunsa da sizin istediğiniz kalitede olmama ihtimalini göz ardı etmeyin.
Bagajınıza isim-adres etiketi takın.
Valiz ve çantalarınızın üzerindeki eski uçuşlara ait olan etiketleri çıkartın. Her bir parçanın dışına ve içine, ön yüzünde isminizin ve tur grubunuzun adının, arka yüzünde ise adresinizin ve cep telefonu numaranızın yer aldığı birer etiket takın. Çoğu seyahat acentası veya tur operatörü, kendi logolarının bulunduğu bu tür etiketleri size gönderecektir.
Her çantanın içine tur programınızın bir nüshasını koyun. Valizinizi kolayca tanımanızı sağlamak için, size özel, parlak renkli bir ip, kurdele, ponpon vs gibi bir nesneyi valizin sapına yakın bir yere takabilirsiniz.
Uçak kabininin içine beraberinizde alacağınız el bagajının ağırlığı 8 kilogramı geçmemelidir. Bu sınırlama havayolu firmalarına göre değişebilmektedir.
Bagajınıza kırılabilir veya değerli şeyler koymayın.
Para, mücevher, önemli belgeler (örneğin pasaport, uçak bileti ya da seyahat acentanızın teslim ettiği diğer belgeler), tüm ilaçlarınız, kibrit ve çakmakları el çantanızda taşımalısınız.
Bagajınız herhangi bir nedenle yerine zamanında ulaşmazsa ilaçlarınız da valizinizdeyse büyük sorun yaşayabilirsiniz. Dönüş yolculuklarında da “nasıl olsa eve dönüyorum” demeyin. İneceğiniz alanda hava şartları kötü olduğu için başka bir alana inip zorunlu uzun bekleyişler veya uzun gecikmeler olabilir.
Bu nedenle gece boyunca Ankara, hatta Bulgaristan ve Yunanistan havalimanlarında ilaçlarını alamayıp zor anlar yaşayan yolcular olmuştur.
Değerli mücevher ve kürklerinizi evde veya güvenli bir yerde bırakın.
Bagaj kontrol-listesi hazırlayın.
İhtiyacınız olan her şeyin bir listesini yapın. Valizinizi hazırlarken, bu listeyi madde madde işaretleyebilirsiniz.
[ ] Ayakkabılar: Bir çift altı kaymayan türden, rahat yürüyüş ayakkabısı mutlaka bulunmalıdır. Akşamları giymek üzere şık bir ayakkabıya gereksinim duyabilirsiniz. Ayakkabılarınızın muhakkak daha önce bir kaç kez giydiğiniz ve rahat ettiğinizden emin olduğunuz ayakkabılar olmasında büyük yarar var.
[ ] Terlik: Otel ve gemilerin ıslak mekanları ve halı kaplı odaları için terlik kullanmanızı öneririz. Bu tür yerler mantar bulaşmasına neden olabilir.
[ ] Bol miktarda T-Shirt. Gerektiğinde akşamları da giyilebilmesi açısından yakalı olanlar tercih
[ ] Kot veya kadife pantolon gibi gerektiğinde ceket ile de giyilebilecek rahat pantolonlar kullanışlı olacaktır.
[ ] Bazı restoranlara ceket ve kravatsız gidilemediği için pantolonlarınız ile uyumlu bir ceket ve kravat.
[ ] Elektrikli (adaptörüyle birlikte) veya pilli cihazlar.
[ ] Otel odasında kullanmak üzere piknik tipişişe açacağı, tirbüşon, çakı vb. (Eğer uçağa binecekseniz bunları el bagajınızda taşımayın, büyük valizinizin içinde uçağa gönderin).
[ ] Küçük bir el/yüz havlusu ve sabun.
[ ] Yerel para (para bozdurmaya vaktiniz oluncaya kadar ilk harcamalara yetecek miktarda ve olabildiğince bozuk miktarda).
[ ] Küçük bir çalar saat.
[ ] Küçük dikiş seti.
[ ] Paket içinde ıslak mendil.
[ ] Küçük paketler halinde oje çıkartıcı ıslak mendil.
[ ] Kirlenen çamaşırlar için plastik poşetler.
[ ] Gezinizde not tutmanız için küçük bir not defteri
[ ] Elde çamaşır yıkamak için az bir miktar çamaşır deterjanı.
[ ] Yalnızca gezilerinizde kullanmak üzere hazırlayacağınız bir adres-telefon defteri (evdeki asıl defterinizi yanınızda getirmeyin, kaybolabilir).
[ ] Gideceğiniz ülkenin diliyle ilgili küçük bir yardımcı kitap.
[ ] Önemli belgelerin fotokopileri.
[ ] Yağmurluk ve katlanabilir şemsiye.
[ ] Mayo Güneşten koruyucu krem ve sinek kovucu losyon.
[ ] Katlanabilir valiz veya çanta (gittiğiniz ülkeden satın alacaklarınızı koyabilmek için).
[ ] Küçük el feneri,
[ ] Ağrı kesici ilaç,
[ ] Alerji ve soğuk algınlığı ilaçları,
[ ] Vitamin,
[ ] Mide için antiasit,
[ ] Bağırsak düzenleyici (Anti-diyare ya da rahatlatıcı ilaçlar)
[ ] Bandaj-Sargı Bezi-Yara Bandı,
[ ] Alkollü yara temizleme pedi,
[ ] Anti-bakteriyel krem veya merhem,
[ ] Anti-bakteriyel el sabunu/solüsyonu,
[ ] Anestezik sprey. (Düşme veya çarpma halinde ağrı kesici olarak),
[ ] Kişisel tıbbi sorunlara ait malzemeler (diyabet iğneleri, glikoz test malzemesi, astım nefes açıcıları vb.)
[ ] Pamuklu kulak çubuğu,
[ ] Cımbız,
[ ] Makas (Eğer uçağa binecekseniz büyük valizinizde taşıyın.)
[ ] Diş fırçası, diş macunu ve diş ipi
[ ] Buz torbası,
[ ] Steril pamuk,
[ ] Bitkisel çaylar,
[ ] Rakı
[ ] Bagaj anahtarlarınızın yedeklerini asıl anahtarlarla birlikte taşımayın. Kaybolursa yedeğini kullanmanız gerekebilir.
El bagajınıza koyacaklarınız:
[ ] Uçak veya otobüs yolculuğunda rahatça kullanabilmek için süveter, kulak basıncı için sakız veya şeker, boyun yastığı, kitap ya da
[ ] Fotoğraf makinesi/video kamera ve bol miktarda film (özellikle toptan alırsanız ülkemizde çok daha ucuzdur).
[ ] Küçük dürbün (varsa).
[ ] Gözlükleriniz ve sürekli kullandığınız ilaçlar.
[ ] Saç fırçası
[ ] Pasaport ve diğer önemli belgeler
Seyahat arkadaşınızın bir kısım giysisini kendi valizinize, sizin bir kısım giysinizi de onun valizine yerleştirin.
Böylece, bir valiz kaybolduğu takdirde her ikinizin de giyecek bir şeyleri bulunur. Eğer yalnız seyahat ediyorsanız ve yanınızda bir çanta bir de valiz varsa giysilerinizi bölüştürerek yerleştirin. El çantanıza bir günlük ihtiyacınızı sığdırabiliyorsanız daha da iyi.