- On 23 Ağustos 2014
- In Faydalı Bilgiler
- Tags:
Uçak Yolculuğu
Mümkün olduğunca çok hareket edin.
Hareket ettiğiniz takdirde ayaklarınız ve bilekleriniz daha az şişeceği için, sık sık uçağın koridorunda yürüyün. Otururken ayaklarınızı, el bagajınızın üzerine koyarsanız, koltuğun kenarı bacaklarınızdaki kan dolaşımını engellemez.
Sırtınıza bir yastık koyun.
Uçaktaki yastıklardan birini, ya da yanınızda getireceğiniz silindir biçimli yastığı belinize destek olarak kullanabilirsiniz. Boyun yastıkları ve şişirilebilen yastıklar da uzun uçuşlar için çok yararlıdır.
Koltukta otururken yapılacak egzersizler sizi rahatlatacaktır.
Başınızı yavaşça öne-arkaya ve sağa-sola hareket ettirerek boynunuzu rahatlatın. Omuzlarınızı kaldırıp indirerek kaslarınızı rahatlatın. Ağzınızı mümkün olduğunca açıp, dilinizi çıkartarak ve gözlerinizi faltaşı gibi açarak yüz kaslarınızı da rahatlatabilirsiniz.
(Çevrenizdekilere bu yaptıklarınızın nedenini anlatırsanız, onlar da size katılır ve rahatlarlar) Alt ve üst karın kaslarınızı birkaç kere ardı ardına sıkıp gevşetin. Ayaklarınızı uzatın ve ayak parmaklarınızı oynatın. Ellerinizi uzatın, parmaklarınızı açıp, yumruk şeklinde kapayarak hareket ettirin.
Uçağa biner binmez, saatinizi varacağınız ülkenin saatine göre ayarlayın.
Böylece gideceğiniz ülkenin saat sistemine göre düşünme sürecine çabuk ve kolayca girersiniz.
Bol bol sıvı alın.
Uçuş boyunca saat başı bir bardak su içmeye çalışın.
Dehidrasyonu (su kaybını) artırması nedeniyle alkol almamayı tercih edin. Ayrıca kabindeki havanın kuruluğundan etkilenmemek için yüz ve ellerinizde nemlendirici kullanın ya da yüzünüze su serpin. Kahve içmemeye çalışın. Özellikle uzun uçuşlarda kahvenin uyarıcı etkisi sizi rahatsız edecektir.
Kulaklarınızdaki basıncı giderin.
Uçağın kalkmasından hemen önce ağzınızı kapatıp, burnunuzdan nefes vermeye çalışarak kulaklarınızı rahatlatın. Uçuş sırasında sık sık yutkunun, sakız veya şeker çiğneyin, kulaklarınızda basınç arttıkça başlangıçtaki nefes verme egzersizini yapın. Bunu özellikle kendinizi üşür gibi hissettiğinizde yapın.
Kulak ağrılarına karşı çok duyarlıysanız, uçağın kalkmasından 30-45 dakika kadar önce doktorunuzun önerdiği bir ilaç alın.
Zaman Farkı Rahatsızlıkları (jet lag)
Zaman dilimleri arasında yaşanan farklılıklardan kaynaklanan yeme-içme düzeninin bozulması veya uyku düzeninin bozulması söz konusu olabilir. Bunlarla birlikte uyuyamama, terleme, halsizlik ve hazımsızlık görülebilir. Yolculuk süresince daha önce önerilmiş olan egzersizleri yapmak, vücudun sıvı gereksinimini fazlasıyla karşılamak, sigara ve alkolden uzak durmak, yol boyunca uzun süreli uyumamak, gidilen ülkede gece olmadan uyumamak bu türden rahatsızlıkların azalmasını sağlayacaktır.
Uçağınız rötar yaparsa, bağlantılı uçuşa yetişmek için koşturmayın.
Bağlantılı uçuşunuzu kaçırırsanız, rötara sebep olan havayolu firması, biletinize tekrar rezervasyon yapmak ve biletinizin geçerliğini sağlamak durumundadır.
Gerekirse bu havayolu firması, masrafı kendilerine ait olmak üzere size otel konaklaması ve daha sonraki ilk uçuşa rezervasyon sağlamak zorundadır.
Tarifeli olmayan uçuşlarda yani “charter” uçuşlarda gün kaybına neden olmayan rötarlar (yaklaşık 5 saat) olağan kabul edilir ve sorumluluk doğmaz.
El bagajınıza bir kazak/süveter
Uçağın içinde sıcaklığın düşmesine hazırlıklı olun. Bu yüzden yanınıza alacağınız el bagajınızda bir süveter bulunmasında yarar olacaktır.
Bagajınız uçaktan hasarlı çıkarsa ya da hiç çıkmazsa, havaalanından ayrılmadan önce havayolu firmasında Kayıp Bagaj Formu (Lost Baggage Report) doldurun.
Havaalanından ayrılmadan önce valiz ve çantalarınızda herhangi bir hasar olup olmadığını dikkatle kontrol edin ve gerekirse zabıt tutturun. Havaalanından ayrıldıktan sonra yapılan başvurular dikkate alınmaz. Bu bürolar genellikle bagajların alındığı bölümde olur.
Bagajın çıkmaması durumunda, havayolu firmasına tur güzergahınızı bildirdiğiniz takdirde kayıp bagajınız bulunur bulunmaz size, bulunduğunuz yerde teslim edilecektir. Bagajınız kayıpken yapmak durumunda kaldığınız alışverişlerin fişlerini saklarsanız, bunları havayolu firmasının tazmin etmesi kolaylaşır.
Vardığınızda
Pasaport ve Gümrük kontrolleri istenmeyen çilelere dönüşmesin.
Bazı ülkelerde pasaport ve gümrük kontrolleri nedeniyle beklemek gerekebilir. Pasaport ve Gümrük kontrolleri genelde pek sıkı olmamakla birlikte, olası bir kontrolde yapılabilecek ters bir davranış, ima, şaka hem uzun saatler boyu beklenmesine hem de kötü muameleye neden olabilir. Bu nedenle herhangi bir kontrol sırasında yapılması gereken kesinlikle tüm sorulara net cevap verilmesi, sakin kalınarak istenilenlerin en kısa sürede yapılmasıdır. Bu arada havaalanı görevlilerinin genellikle yabancı dil bilmediklerini de hatırlatmakta özellikle fayda var.
Bütün ilaçlarınızı bavulda değil yanınızda taşıdığınız çantada bulundurun. Gümrük geçişlerinde gereksiz sorgu ve bekleme yapılmaması için ilaçlarınızı orijinal ambalajında muhafaza edin.
Bir şehir haritası alın ve otelinizin yerini işaretlettirin.
Otelin çevresinde kısa bir yürüyüş yapmayı bile planlasanız bir harita üzerinde otelinizin yerini işaretletin.
Ayrıca, otelin ismini ve adresini içeren bir kibrit kutusu, broşür veya kartı mutlaka yanınıza alın. Grupla seyahat ediyorsanız rehberinizden veya kaldığınız otelin ön büro personelinden yerel toplu taşıma sistemi ve taksilerin kullanımı hakkında bilgi alın.
Lüks otellerin ön bürosu, ihtiyacınız olan cihazı size temin edebilir.
Kalacağınız otellerin çoğu 5 yıldız veya delüks ise, seyahat ütüsü, saç kurutma makinesi, voltaj adaptörleri gibi cihazları ücretsiz temin edebilirsiniz;
dolayısıyla bunları valizde taşımanız gerekmez.
Değerli eşyalarınızı ve pasaportunuzu otellerde bulunan kasalarda saklamanız gerekir.
Hiçbir otel, odanızda bıraktığınız nakit para mücevher ve benzeri eşyalardan sorumlu tutulamaz. Otelden dışarı çıkarken, harcamalara yeterli olacak miktarda para, bir kredi kartı ile pasaportun kimlik bölümünün fotokopisinin taşınması yeterli olacaktır.
Kasaya sığmayan değerli eşyalarınızı valize kilitleyin.
Otelde oda kapınızı mutlaka arkadan kilitleyin
Otelde odanıza girdikten sonra oda kapınızı arkadan kilitleyin. Eğer rahatsız edilmek istemiyorsanız veya siz odada yokken odanıza girilmesini istemiyorsanız “Do not disturb!” uyarısını kapıya asın.
Otel odasındaki minibarın ücretli olduğunu unutmayın.
Otelde odadaki minibardan yararlanacaksanız, bu ürünlerin ayrı ücrete tabi olduğunu ve genellikle dışarıda satıldığından daha pahalı olduğunu göz önünde bulundurun.