Tur Tarihi: Sorunuz
Türkiye’nin güneydoğusunda, Şanlıurfa ilinin yakınlarında yaklaşık 800 metre yükseklikteki bir tepenin yamacında yer alan Göbekli Tepe, etkileyici biçimde dairesel formda dizilmiş anıtsal taşlardan oluşuyor. Göbekli Tepe ilk kez 1995 yılından keşfedildi. Çapları 20-30 metreye kadar ulaşan bu dairesel yapılar, oldukça büyük T-şeklinde kireçtaşı sütunlarla oluşturulmuş anıtsal yapılardı. Genellikle her dairenin ortasına iki tane diğerlerinden çok daha yüksek T-şeklinde sütunlar yerleştirilmiş. Bu yapılar insanoğlunun belki de ilk dini yapıları olarak görülmekte.
Tarımsal üretimin olmadığı toplum düzeninden tarım toplumuna geçişin Neolitik Dönemde gerçekleştiği düşünülüyor. Bu geçiş, buzul çağının sona erişinin hemen arkasından, MÖ 11. ve 8. bin yıl aralığında olmuştu ve Göbekli Tepe’de bu geçişin en güzel izlerini görürüz.
Kuşaklar boyunca arkeologların kafasını meşgul eden ana sorulardan biri şuydu: Neden insanlar öncelikle avcılığı ve toplayıcılığı bırakarak hayvan ve bitkileri evcilleştirmeye başladı? Diğer bir deyişle neden Neolitik Devrim gerçekleşti? Göbekli Tepe’deki yeni araştırmalar, bu konu üzerine genel olarak kabul edilen düşüncelere kıyasla farklılık gösteren yorumlara neden olan bulgular ortaya çıkarmıştır.
Gezimizin ana teması, dünyanın en eski tapınağı olduğu düşünülen ve gizemlerle dolu bu yerde, buzul çağı insanlarının muhteşem görkemli yapılarını görmek, hissetmek ve anlamak üzerine kurulu.
Şanlıurfa’ya özellikle Göbekli Tepe’yi görmek için gidiyoruz, bu geziye üç gün ayıracağız, Cumartesi günü sabah Gaziantep’e gidip, aynı gün Gaziantep’e çok uzak olmayan Halfeti ziyareti ile başlayacağız. Pazartesi günü akşam ise Şanlıurfa’dan döneceğiz.
Şanlıurfa’da Göbeklitepe ve dünya çapında öneme sahip yeni Arkeoloji Müzesi dışında muhteşem yerler var, bunları tabi ki ihmal etmeyeceğiz. Bunlardan bir tanesi Harran’daki arkeolojik alan ve hemen bitişiğindeki özgün Harran Evleri.
Öte yandan Peygamberler Şehri olarak bilinen Şanlıurfa’daki Eyüp ve İbrahim Peygamberlere ilişkin kutsal yerleri de ziyaret edeceğiz. Bunların başında da Balıklı Göl geliyor.
Tüm bu tarihi, kültürel, dini ve arkeolojik öneme sahip yerleri gezerken, yemeklerimizi Urfa’nın yöresel lezzetlerinin en iyilerinin sunulduğu yerlerde yiyeceğiz. Bu gezi aslında aynı zamanda bir lezzet ve gastronomi turu.
Tavsiye Edilen Uçuşlar:
GİDİŞ:
DÖNÜŞ:
1. Gün: 16 Mayıs 2020, Cumartesi
2. Gün: 17 Mayıs 2020, Pazar
3. Gün: 18 Mayıs 2020, Pazartesi
Ücret:
Ücrete Dahil Olan Hizmetler:
Ücrete Dahil Olmayan Hizmetler:
Notlar:
Rezervasyon:
İptal ve İade Koşulları: