Kariye Müzesi – Khora Kilisesi – Kariye Camii
Küçük bir mekan olduğu için müzenin ziyarete açık olduğu saatlerde, diğer ziyaretçilerle birlikte rehberlerin anlatımları birbirine karışmakta, mozaik ve freskleri sindirerek izlemek pek mümkün olmamaktadır.
Bu yüzden, Kariye’nin herkese kapalı olduğu saatlerde, özel bir izinle müzeyi sadece size özel açtırarak gece Kariye gezisi yapma fırsatını yakalayabiliyoruz.
Bu küçük ama çok önemli şaheseri daha güzel ve özel hale getiren bir gece ziyaretiyle, Şerif Yenen’den dinlerken bizzat fotoğraflarını çekmek bir ayrıcalık.
Kariye Müzesi dünyada mutlaka görülmesi gereken yerler arasında ön sıralardadır. Kariye’nin Ayasofya’dan sonra İstanbul’daki en önemli Bizans eseri olduğu rahatlıkla söylenebilir.
Kariye Müzesi önceden bir Bizans manastırının merkezini oluşturan Kurtarıcı Hz. İsa’ya adanmış kilisedir. Bu manastırdan günümüze sadece kilise kısmı kalmıştır. İstanbul’un Türk hakimiyetine geçişinden bir süre sonra camiye, 1948 yılından sonra ise müzeye dönüştürülmüştür.
Kariye Müzesi’ndeki mozaik ve fresklerdeki resim sanatı, Giotto (1266-1337) tarafından başlatılan İtalyan Rönesansına paralel yeni bir Bizans sanat akımının işaretçisi niteliğindedir, önemi büyüktür.
Konum itibariyle kentin merkezinden uzak olduğu için, az bilinen ve az ziyaret edilen ancak bir o kadar da önemli bir yapıdır. Dikkatlice incelenmesi gerekir.
Sizi, iş arkadaşlarınızı veya misafirlerinizi bir grup olarak da ağırlayabileceğimiz bu geziden sonra, hemen yanıbaşında Osmanlı Saray Mutfağı üzerine eşssiz lezzetler sunan Asitane Restauarant’ta bir akşam yemeği ile birleştirmeniz mümkün.
Size özel gerçekleşecek bu gezi, turizm uzmanı ve deneyimli rehber Şerif Yenen’in eğlenceli anlatımları ile daha da hoş bir hava kazanıyor. Güzel, keyifli ve sıra dışı bir gezi/deneyim sizi bekliyor!
Öne Çıkanlar:
Şerif Yenen Kimdir?
Şerif Yenen, turizm uzmanı, seyahat yazarı, turist rehberi, film yapımcısı ve konuşmacı. Şerif Yenen Türkiye üzerine bir Türk tarafından yazılmış ilk gezi rehberi olan İngilizce Turkish Odyssey isimli kitabın yazarıdır.
Önemli kısmı yurt dışındaki akademik çevrelerde olmak üzere, Türkiye’nin tarihi, kültürü ve turizmi hakkında çeşitli konferanslar vermekte olan Şerif Yenen’in yayınları üniversitelerde ders kitabı veya kaynak eser olarak okutulmakta, uluslararası dergi ve ulusal gazetelerde makaleleri ve köşe yazıları yayımlanmaktadır. Bilgi Üniversitesi ile Boğaziçi Üniversitesi, Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu’nda part-time öğretim görevlisi olarak Türkiye'nin kültürel mirası, Anadolu Uygarlıkları ve Turist Rehberliği dersleri vermektedir.
Şerif Yenen ile ilgili daha fazla bilgiye Vikipedi sayfasından ulaşabilirsiniz.
Ücret:
Ücrete Dahil Olan Hizmetler:
Notlar:
Rezervasyon:
İptal ve İade Koşulları: