Tur Tarihlerimiz:
12 Aralık 2021, Pazar
Sizleri, Tarihi Yarımada’da Süleymaniye, Tahtakale ve Eminönü semtlerinin arka sokaklarında yürüyerek sokak lezzetleri tadımına ve bunları yaparken bu bölgedeki Mimar Sinan’ın öne çıkan eserlerinden birkaç tanesini keşfetmeye davet ediyoruz. Bunlar Mimar Sinan’ın çıraklık eseri olarak nitelenen Şehzade Camii, kalfalık eseri olan Süleymaniye Camii ve Süleymaniye Hamamı. Bu turu keyifli bir yürüyüş turu şeklinde, sokak lezzetlerini ihmal etmeden bol bol fotoğraf çekerek hoş bir hava içinde gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Güzel, keyifli ve lezzetli bir hafta sonu sizi bekliyor!
Sinan sadece bir mimar değil, aynı zamanda mimarlıkta olduğu kadar başarılı bir mühendis, şehir planlamacısı ve idareciydi. Aralarında cami, medrese, mezar, aşevi, hastane, su kemeri, saray, depo, hamam ve köprüler bulunan 375 kadar eseri bulunuyor.
Bizans döneminden kalma kubbeli kiliseler ve Selçuklu mimarisinden, kapsamlı gezileri sırasında gördüğü birçok anıta kadar geniş bir yelpazedeki ilham kaynaklarından faydalandı. Hayatı boyunca kendisini, sürekli olarak daha fazlasını öğrenme, geçmişle bağlantı kurma ve güvenilir mimari ilkeleri geliştirme arzusu yönlendirdi.
Mimar olarak çok yoğun bir şekilde eserler üreten Mimar Sinan, kendisini asla tekrarlamadı, bu da dikkat çekici bir başarıydı. Yeteneğinin en önemli yönlerinden biri, mimari sorunları estetik başarılara dönüştürme becerisidir.
Şerif Yenen, turizm uzmanı, seyahat yazarı, turist rehberi, film yapımcısı ve konuşmacı. Şerif Yenen Türkiye üzerine bir Türk tarafından yazılmış ilk gezi rehberi olan İngilizce Turkish Odyssey isimli kitabın yazarıdır.
Önemli kısmı yurt dışındaki akademik çevrelerde olmak üzere, Türkiye’nin tarihi, kültürü ve turizmi hakkında çeşitli konferanslar veren Şerif Yenen’in yayınları üniversitelerde ders kitabı veya kaynak eser olarak okutulmakta, uluslararası dergi ve ulusal gazetelerde makaleleri ve köşe yazıları yayımlanmaktadır. Bilgi Üniversitesi ile Boğaziçi Üniversitesi, Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu’nda part-time öğretim görevlisi olarak Türkiye'nin kültürel mirası, Anadolu Uygarlıkları ve Turist Rehberliği dersleri vermektedir.
Şerif Yenen ile ilgili daha fazla bilgiye Vikipedi sayfasından ulaşabilirsiniz.