Asur Krallığı, yaklaşık olarak 4 bin yıl önce bağımsızlığını kazanmış ve devamında Kral I. Erišum, krallığın geleceğini sağlama almak için, ticaret alanında çeşitli reformlar yapmış ve Anadolu ile sistemli bir ticareti başlatmıştır. Bu ticaret sisteminin Anadolu’daki merkezi Kültepe-Kaniş idi. Kurulan bu ticaret ağındaki tüm ekonomik, siyasi, toplumsal ve hatta kişisel bilgiler, Eski Akadça’nın Assur lehçesiyle ve “çivi yazısı”yla kayıt altına alınmıştır.
Sürdürülen bilimsel arkeolojik kazılarda, çok önemli anıtsal, idari ve özel yapılar açığa çıkartılmıştır. Bu yapılarda bulunan yaklaşık 23.500 çivi yazılı tablet ve zarf, Anadolu’nun ilk yazılı belgeleri olması itibariyle, Anadolu’da “tarihi devirleri” başlatmaktadır. Kültepe’de keşfedilmiş bu tabletlerin çoğu ekonomik içerikli belgelerdir. Çivi yazılı bu belgelerde günümüzden 4 bin yıl önce Anadolu ve Mezopotamya arasında kurulan sistemli ticaret organizasyonu ve Anadolu ve Önasya insanlarının 4 bin önceki yaşantısı gibi bilgilerin yanısıra, çağın eski tarihi coğrafyasına ait önemli bilgiler de yer almaktadır.
Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu Kimdir?
1960 yılında Bafra’da doğan Fikri Kulakoğlu, Ankara Üniversitesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı’nda arkeoloji lisans eğitimini bitirmiş, daha sonra aynı kürsüde, 1985 yılında Yüksek Lisansını tamamlamıştır. 1985 yılında Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nde Arkeolog olarak çalışmaya başlamıştır. Daha sonra 1994 yılında A.Ü. Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı’nda Araştırma Görevlisi olarak göreve başlayan Kulakoğlu, 1997 yılında “Orta Anadolu Bölgesi’nde Bulunan Eski Hitit Krallık Çağı Seramiği” konulu tez ile doktorasını almıştır.
1998 tarihinde Doçentliğini, 2004 tarihinde de Profesör ünvanını alan Kulakoğlu, halen aynı Anabilim Dalı’nda “Profesör” kadrosunda görev yapmakta ve Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yürütmektedir.
Öğrenciliğinde Prof. Dr. Nimet Özgüç başkanlığındaki Acemhöyük ve Samsat Kazıları’na katılan Kulakoğlu daha sonra heyet üyesi olarak Samsat Kazıları’nda, 1988-2004 yılları arasında Japonya Ortadoğu Kültür Merkezi’nin Prof. Dr. Masao Mori başkanlığındaki Kaman-Kalehöyük Kazıları’nda ve Orta Anadolu Bölgesi Yüzey Araştırmaları’nda heyet üyesi olarak görev almıştır.
1998-2001 yılları arasında Şanlıurfa M.Ö. I. Bin Merkezleri Yüzey Araştırmasını yürüten Kulakoğlu, 1999-2003 yılları arasında Şaraga Höyük Kazıları bilimsel danışmanı, 2003-2005 yılları arasında Gaziantep Kale Höyük Kazısı bilimsel danışmanı olarak, sözkonu projeleri yürütmüştür. Kulakoğlu yine aynı bölgede, 2005-2006 yıllarında Gaziantep-Adıyaman Kültür Envanteri Projesi’ni gerçekleştirmiştir.
1995 yılında heyet üyesi olarak katıldığı Kültepe Kazılarında, hocamız Prof. Dr. Tahsin Özgüç’ün 2005 yılında vefatından sonra, kazı başkanlığını yürütmektedir. Prof.Dr. Fikri Kulakoğlu Kültepe-Kaniş kazı Başkanlığının yanısıra, 2008 yılından itibaren de Kayseri İli sınırları içinde gerçekleştirdiği “Kayseri Arkeolojik Yüzey Araştırması Projesi”ni sürdürmektedir.
Seminerlerimiz ve hocalarımız hakkında bilgi almak için aşağıdaki seminerlerin isimlerini tıklayarak ilerleyebilirsiniz.
5 Şubat: Prof. Dr. Necmi Karul “Neolitik Dönemde Hammadde Ticareti”
6 Şubat: Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu “Kültepe’de Ticaret”
11 Şubat: Doç. Dr. A. Harun Özdaş “Uluburun Batığı ve Deniz Ticareti”
13 Şubat: Prof. Dr. Ünsal Yalçın “Anadolu’da Maden Ticareti”
18 Şubat: Prof. Dr. Aslı Özyar “Antik Anadolu'nun Görsel Dünyasından Ticareti Okumak”
19 Şubat: Dr. Nursel Gülenaz “Osmanlı Ticaret Yapıları”
20 Şubat: Dr. Evren Türkmenoğlu "Yenikapı (Theodosius) Limanı ve Deniz Ticareti"
27 Şubat: Doç. Dr. Koray Durak “Bizans Döneminde Ticaret”
28 Şubat: Dr. Sercan Sağlam "Anadolu Kıyılarında Cenevizliler ve Ticaret"
Yukarıdaki seminerleri paket halinde topluca satın almak isterseniz burayı tıklayın
ÜCRET
• Hepsi birarada paket: 850 TL
• Her bir seminer: 120 TL
ÜCRETE DAHİL OLAN HİZMETLER
• Sunumlar
• Atıştırmalık ve çay ikramı,
• %18 KDV.
YER:
• Taksim-Cihangir'de yer alan Şerif Yenen Travel Konferans Salonu'nda yapılacaktır. Kroki için burayı tıklayabilirsiniz.)
SAAT:
• 19.00 (Seminerler tam 19.00'da başlar, soruların yoğunluğuna göre 20.30 civarında biter.)
REZERVASYON:
• Seminerlerimize ilgi büyüktür ve salonumuzda yer kısıtlıdır. Rezervasyonunuzu bir an önce yapmanızı öneririz.
• Katılmak için online rezervasyon yapmak gerekmektedir. Kredi kartıyla veya banka havalesi ile ödeme yapabilirsiniz.
• Rezervasyon için seminerin bedelinin ödenmiş olması gerekmektedir.
• Sorularınız için [email protected] adresine e-posta gönderebilir veya 0533-591 1303 numaralı telefondan Şerif Yenen’i arayabilirsiniz.
• Seminerler, Taksim-Cihangir'de yer alan Şerif Yenen Travel Konferans Salonu'nda yapılacaktır.
İPTAL VE İADE KOŞULLARI:
• Seminer tarihinden 15 gün öncesine kadar yapılan iptallerde ücretin tamamı iade edilecektir.
• Seminer tarihinden 15 günlük süreç ile son 3 gün arasında gerçekleşen iptallerde tutarın %65’i iade edilir.
• Seminer tarihinden önceki 72 saatten daha kısa sürede gerçekleşen iptallerde herhangi bir geri ödeme söz konusu değildir.
• Rezervasyon iptallerinin büyük ölçüde zorunluluktan kaynaklandığının bilincindeyiz. İadelerde yapılan kesintiler ceza amaçlı olmayıp, sadece organizasyon ve taahhütlerimizden kaynaklanan maliyetimizi yansıtmaktadır.