Pasaport ve Vize Kontrolü

Pasaportunuzun süresi dolmuş mu?
Birçok ülkenin elçilikleri ve konsoloslukları, vize işlemleri için en az altı ay geçerliliği olan pasaport isterler. Vize istemeyen ülkelerin de büyük bir kısmı ülkeye giriş izni vermek için altı ay geçerli bir pasaporta sahip olmanızı ister. Dört veya beş ay geçerliliği olan pasaportlarıyla bazı ülkelerin kapısından geri çevrilen turistler olabilmektedir. Singapur bunun tipik bir örneğidir. Bu nedenle pasaportunuzun süresini kontrol edin. Geçerlilik süresini uzatabilmek için gerekli bilgileri http://www.egm.gov.tr/onlinepasaport.asp adresinde bulabilirsiniz.
Başvurular ise İl Emniyet Müdürlükleri Pasaport dairelerine yapılır. TC Kimlik Numaranızı http://tckimlik.nvi.gov.tr adresinden öğrenebilirsiniz.

Pasaportunuzu iyi koruyun.
Seyahate çıkmadan önce, seyahat anında ve sonrasında pasaportunuz çok değerli ve önemlidir, onu iyi koruyun. Hiçbir şekilde yetkisiz kişilere teslim etmeyin ve valizinizin içine koymayın. Pasaportunuzun numarasını, geçerlilik süresini, veriliş yerini ve tarihini, bir başka yere not edin, önemli sayfaların fotokopilerini alın ve ayrıca 2 adet vesikalık fotoğrafınızla birlikte bütün bu bilgileri el çantanızın dışında bir yerde saklayın. Pasaportunuz siz yurt dışındayken kaybolur veya çalınırsa derhal yerel polis karakoluna ve en yakın Türkiye Büyükelçiliği’ne veya Konsolosluğu’na haber verin. Böyle bir durumda, gerekli işlemlerin yapılmasının ardından size geçici bir pasaport verilecektir.
Türk büyükelçiliği ve konsolosluğunun bulunmadığı yerlerde, polis raporu sonrası düzenlenecek geçici bir belge ile dönüş yapılabilmektedir. Yalnız, pasaport kaybolduğu anda, eğer yeni pasaport temin etmek mümkün olmuyorsa artık sınır kontrolleri pek olmayan Schengen ülkeleri de dahil olmak üzere, bir üçüncü ülkeye geçmek yerine, dönüş programı izin veriyorsa, en kısa yoldan Türkiye’ye dönmeye çalışılmalıdır.

Birçok ülke için önceden vize alınması gereklidir.
Seyahatinizde ziyaret edeceğiniz veya transit geçeceğiniz ülkeler için önceden vize alınması gereklidir. Bir seyahat acentasının düzenlediği turla yola çıkıyorsanız, vizeler için gerekli bilgileri seyahat acentanız size verecek ve sizin sağladığınız belgelerle başvurunuzu yapacaktır. Bunun yalnızca bir yardım olduğunu, vizenizin alınmasının garanti edilmediğini unutmayın. Vizenizin verilip verilmemesi sizinle ve sunduğunuz belgelerin yeterliliği ile ilgilidir.
Eğer vizenizi doğrudan ilgili ülkenin konsolosluğundan şahsen alacaksanız, her ülkenin farklı koşulları olduğunu ve önceden bilgi verilmeksizin koşulların değiştirilebileceğini unutmayın. Hangi ülkelere vize gerektiği konusunda Dışişleri Bakanlığı’nın http://www.disisleri.gov.tr/MFA_tr adresinde bilgi bulabilirsiniz.
Daha garantili yol ise, gideceğiniz ülkenin konsolosluğunun web sitesine bakmaktır, çünkü ilgili web sitelerinde gerekli belgeler ve başvuru kuralları ayrıntılı olarak anlatılmakta hatta başvuru formları bulunabilmektedir.

Vizeniz kesinleşinceye kadar yurtdışı tur rezervasyonunuzu kesinleştirmemek bir çözüm olabilir.
Vizeniz alınamazsa ve bu bilgi turunuzun başlamasından 2 gün önce gelirse, seyahat acentasının bu turu başkasına satma şansı kalmaz, bu yüzden tur bedelinizin bir kısmına ya da tamamına el konabilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için yurtdışı turlara katılma kararını olabildiğince erken vermek, vize için gereken belgeleri eksiksiz tamamlamak, gerekirse vizeniz ile bizzat uğraşmak ve vizeniz kesinleşinceye kadar yurtdışı tur rezervasyonunuzu kesinleştirmemek doğru olabilir.

Her belgenin fotokopisini alın.
Pasaport, uçak bileti, nüfus cüzdanı, seyahat çekleri, kredi kartları, ülke vizeleri, seyahat acentası, doktor, otel vb. adres ve telefonların en az ikişer nüsha fotokopisini alın ve birini üzerinizde taşıyın, diğerini güvenli bir yerde saklayın. Üçüncü bir fotokopiyi de sizinle birlikte yolculuk etmeyecek ama kolayca ulaşabileceğiniz ve gerekirse size faks çekerek bu belgeleri iletebilecek bir yakınınıza verebilirsiniz.

Gerekli olabilecek tüm telefon numaralarını yanınıza almayı unutmayın.
• Kredi Kartınızı almış olduğunuz bankanın Kredi Kartları Merkezi ve kartınızı iptal ettirmeniz gerektiğinde aramanız gereken bölümünün,
• Sağlık Sigortanızın Acil Durumlar için vermiş olduğu,
• Pasaportunuzu almış olduğunuz Emniyet Müdürlüğü’nün,
• Seyahat Acentanızın,
• Rehberinizin,
• Kalacağınız otellerin,
• Acil durumlarda temasa geçilmesini istediğiniz yakınlarınızın,
• Gittiğiniz ülkedeki Türkiye konsolosluk ve büyükelçiliklerinin telefonlarını yine iki kopya olarak hazırlayıp
birini yanınıza alın diğerini ise kolayca ulaşabileceğiniz bir yakınınıza bırakın.