Para

Gideceğiniz ülkenin para birimini öğrenin.
Avrupa Birliği ülkelerinin hemen hemen hepsinde artık tek para birimi olarak “Euro” kullanılmaktadır.
Yola çıkmadan hemen önce gideceğiniz ülkede kullanılan para birimini ve değerini mutlaka kontrol edip hesaplarınızı buna göre ayarlayın.
Bugünkü koşullarda hemen hemen her türlü dövizi Türkiye’den satın almanız halinde az da olsa daha karlı olduğunuzu söyleyebiliriz.

Yurtdışında ATM (Bankamatik) kartları kullanılabilir.
Önerimiz yine de bankanızla temasa geçerek, gideceğiniz ülkede bankamatik kartınızın ve şifrenizin (pin code) geçerli olup olmadığını öğrenmeniz ve yabancı bir ülkede bankamatik kullandığınız için ekstra bir ücret ödeyip ödemeyeceğinizden emin olmanızdır. Ayrıca, banka kartlarının arka yüzündeki manyetik şerit, bazı havaalanlarındaki X-ışınlı güvenlik makinelerinden geçerken bozulabilir. Bu yüzden anahtarlarınız, cep telefonunuz ve bozuk paralarınızla birlikte banka kartlarınızı da makinelerin yanındaki özel kutu veya bölmelere koyunuz.
Yanınızda büyük miktarda nakit para taşımamaya özen gösterin.

Kredi kartı olarak kullandığınız kartla geceleri ve hafta sonlarında mümkün olduğunca para çekmemeye çalışın. Yanınızda ayrı bir bankamatik kartınız bulunmasına özen gösterin. Tek kart rahatlık gibi gelir ama ATM bunu yutarsa kredi kartınızı da yitirmiş olursunuz.

Yurtdışından kredi kartıyla nakit (cash-advance) para çekmek, yüksek komisyonlar uygulanabileceği için pahalıya mal olan bir yöntemdir. Her bankanın farklı bir uygulaması olduğundan, emin olmak için bankanızdan ayrıntıları öğrenmenizde yarar vardır.

Bu yüzden harcamalarınızı belirli noktalara dikkat etmek (bkz. Kredi kartları) koşuluyla, kredi kartı ile yapmanız daha iyi olacaktır.

Para ve Seyahat Çekleri
Türk Lirasının diğer birçok para birimine göre değerinin daha düşük olması ve kolay çevrilebilen türden bir para birimi olmaması nedeniyle yanınızda ABD Doları veya Euro gibi bir para bulundurmanızı öneririz.

Ancak her ülkenin yabancı paraya farklı gözle baktığını ve her yerde dolarla veya kredi kartıyla alışveriş yapamayacağınızı da unutmayın.
Bazı ülkelerde sadece o ülkelerin para birimi ile seyahat etmenize izin verileceği ve büyük şehirlerin dışında otellerden başka hiçbir yerde döviz bürosu bulunmayabileceği için, gideceğiniz ülkenin özel koşulları hakkında bilgilenmeyi ihmal etmeyin.

Örneğin, Güney Amerika’da en yaygın yabancı para birimi Amerikan Dolarıdır. Her ne kadar döviz bürolarında kabul edilmekteyse de, Euro henüz fazla tanınmadığından verilen kur düşük olacaktır. Seyahat Çekleri birçok yerde kabul edilmektedir ve döviz bürolarında ve bankalarda rahatça bozdurulabilir.

Brezilya’da Visa, Mastercard, American Express ve Diners Club kartları geçmektedir.

Kredi Kartınızın önlü-arkalı fotokopisini almanızı, Kartınızı almış olduğunuz bankanın Kredi Kartları Merkezinin ve acil durumlarda aramanız gereken bölümünün numaralarını da yanınızda bulundurmanızı daha önce anımsatmıştık.

Tatsız bir hırsızlık olayı karşısında gafil avlanıp kredi kartsız kalmamanız için ayrı bir yerde tutacağınız ikinci bir kartın yararını bilmekle birlikte, unutmamanız gereken diğer bir nokta da mümkün olduğu kadar az sayıda kredi kartını yanınıza almanızdır.

Fazladan yanınızda olacak her kartın ekstra risk olduğunu unutmayın.

Yurt dışındaki döviz bürolarında gördüğünüz rakamlar size ilk anda çekici gelebilir ama unutmayın ki birçok ülkede, üstelik de tanınmış döviz büroları gerçek değerin çok üzerinde rakamlar afişe edebilirler.

Ne kadar dövize karşılık ne kadar “net” para alacağınızı paranızı teslim etmeden hesap makinesiyle hesaplatarak öğrenin. Daha sonra işlemi geri çevirmek mümkün olmaz. Cazip görünen kur, çoğu durumda brüt rakamdır veya alış değil satış rakamıdır. Hatta belli miktarda bir para ve üzeri miktarlar için geçerlidir ya da komisyon ve işlem bedeli hariç tutulmuş olabilir.

Seyahat çekleri konusunda, hesaplarınızı bankalara komisyon ödeyeceğinizi göz önünde bulundurarak yapın ve sizin için en kazançlı ve en az riskli yönteme (nakit, kredi kartı ya da seyahat çeki) kendi kendinize karar verin.

Bazı ülkelerin parasını yalnızca gerektiği kadar bulundurmakta yarar vardır, çünkü birçok ülkede geri dönerken yerel parayı geri vermekte zorlanabilirsiniz.
Hiçbir ülkede karaborsada para bozdurma vaadine asla inanmayın ve böyle bir yola başvurmayın.

Yanınızda hesap makinesi bulundurun ya da önceden bir dönüşüm tablosu hazırlayın.
Her seferinde hesap makinesi kullanmak zor olacağı için yabancı para birimlerini Türk lirasına çeviren basit bir çizelge hazırlamanızı öneririz.
Örneğin:
1 Euro = 1.8 YTL
5 Euro = 9 YTL
10 Euro = 18 YTL
20 Euro = 36 YTL
50 Euro = 90 YTL
100 Euro = 180 YTL
(Not: Buradaki değerler yalnızca örnek olup yayına hazırlık sırasındaki kurlar baz alınmıştır.)
Örnektekine benzer bir çizelgeyi, gideceğiniz ülkenin para birimini ve banknot tutarlarını dikkate alarak ve gideceğiniz dönemdeki değerlerine göre hesaplayarak hazırlayabilirsiniz.

Büyük alışverişlerinizi kredi kartınızla yapın ancak aşağıdaki konulara dikkat
Farklı kredi kartlarının farklı uygulamaları vardır.

Yurtdışında kredi kartınızla alışveriş yapacağınız zaman kartınız, bulunduğunuz ülkenin para birimine göre tahsil edilebilir ve daha sonra bu değer ABD dolarına çevrilip Türkiye’deki bankanıza ABD doları olarak yansıyabilir. Bu durumda bankanız bunu en yüksek kurdan size YTL olarak yansıtabilir. Sonuç olarak alışverişiniz size çok daha pahalıya mal olabilir.
Yurt dışındaki alışverişlerinizde Türkiye’de döviz ödemeli “yurtdışı kredi kartı” kullanmanızı tavsiye ederiz ama bütün bu olumsuz koşulları göz önüne alarak kredi kartını kullandığınız bankanızla ayrıntılı bir görüşme yapmanız en doğrusudur.