- On 23 Ağustos 2014
- In Faydalı Bilgiler
- Tags:
Kolay Alışveriş
Yanınızda fazladan bir çanta/valiz getirin
Katlanabilir bir valiz veya el çantasını, geziniz sırasında satın alacaklarınızı taşımak amacıyla valizinizin en altına yerleştirin. Gümrükten rahat geçebilmek için aldığınız tüm eşyaları bu çantada toplayın.
Kredi kartı kullanırken işlemin yanınızda yapılmasını isteyin.
Alışverişlerde kredi kartı kullandığınızda kopyalama ve sahtecilik girişimlerini önlemek için işlemin yanınızda yapılmasına dikkat edin.
Satın aldıklarınızın bir listesini tutun.
Gümrük formlarını kolayca doldurabilmek için listenize o eşya için yabancı para ve TL cinsinden ne ödediğinizi de kaydedin.
Çantanızın içine plastik alışveriş poşeti veya filesi koyun.
Bazı ülkelerde bu tür malzemeler kolayca bulunmayabilir. Hatta birçok Avrupa mağazasında bile müşterilerin kendi poşetleriyle gelmesi isteniyor.
Gümrük harçlarını bilin.
Aldığınız bir şeyin fiyatı gözle görünenden daha fazla olabilir. Her ülkenin kuralları farklı olduğundan en güncel ve doğru bilgi için ziyaret edeceğiniz ülkenin konsolosluğuna başvurun.
Gümrüksüz Mağazalar (Duty Free) konusunda dikkatli olun.
Çoğunun fiyatları aslında düşük değildir. İstisnalar arasında Amsterdam Schipol Havaalanı (fotoğraf makineleri ve mücevherat), Atina Havaalanında Lalaounis ve Zolatas (altın) ve Tel Aviv’de H. Stern (mücevherat) sayılabilir. Bangkok, Hong Kong ve Rio havaalanlarındaki dükkanlar da oldukça iyidir.
Hangi ülkelerden hangi malların yurt dışına çıkartılmasının yasak olduğunu öğrenin.
İster sanat eseri isterse antika olsun, örneğin değerli bir mücevheri satın almadan önce, o ülke sınırlarından sorunsuz çıkarabileceğinizden emin olun.
Ayrıca ülkenize döndüğünüz zaman gerekli olabileceği için satıcının adını, adresini ve faks numarasını not edin. Eğer aldıklarınızın adrese teslim edilmesini isterseniz bu işlem birkaç ay sürebilir. Özellikle fosil, mercan ve fildişi konusunda kısıtlamaların olduğunu unutmayın. Örneğin Mısır’dan doldurulmuş timsah çıkarmak yasaktır. Ayrıca yurda dönmeden önce uğrayacağınız başka bir ülke varsa bu ülkeye bazı ürünlerin girmesi yasak olabilir, dikkatli olun.
Ölçülerinizi yanınızda getirin.
Satın almak istediğiniz eşyaların bir listesini yapın, yurt dışında kıyaslama yapabilmek amacıyla yurt içindeki fiyatlarını öğrenin. Yakınlarınıza giysi almak istiyorsanız ölçülerini yanınıza alın ve bir de mezura bulundurun.
Yola çıkmadan önce giysilerin beden ölçüleri hakkında bilgilenin.
Bazı ülkelerde giysilerin beden numaraları farklıdır. İstediğiniz bedeni söylerken “Fransız ölçüsüne göre” deyin, çünkü bizde Fransız beden ölçüleri kullanılmaktadır.
KDV’den kurtulmak için büyük alışverişlerinizde ödemeyi kredi kartıyla yapın
Satıcı sizin kredi hesabınıza dolar cinsinden bir KDV kredisi gönderecektir. KDV iadesi için satıcıdan aldığınız faturayı havaalanında gümrük yetkililerine onaylatmanız gereklidir. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgiyi gümrük yetkililerinden alabilirsiniz.
Bahşiş
Bahşiş verilmeli mi?
Her ülkenin bahşişe yaklaşımı farklıdır. Singapur ve Tahiti gibi kültürlerde bahşiş bırakmak rahatsız edici bir davranıştır. Japonya ve Yeni Zelanda’da ise bahşişler genellikle hesabın içine dahil edilmiştir.
Bu konuda bilgiyi seyahat acentanız ve rehberinizden alabilirsiniz.
Yerel rehber ve otobüs kaptanlarının bahşişleri, tur paketine dahil mi?
Dahil değilse, seyahat acentanız veya rehberiniz size uygun miktar konusunda yardımcı olacaktır. Tur sonunda rehberinize bahşiş vermeniz önerilir.
Kişi başı ve gün başı 3.00 Amerikan Doları uluslar arası bir standart olarak kabul edilir.
Restoran hesaplarında servis dahil olmayabilir.
Servis hesaba dahil değilse, bozuk paraları veya hesabın %3-10’u arasında bir miktarı hizmetin kalitesine bağlı olarak bırakabilirsiniz.
Ülkeye varır varmaz, bahşiş için kullanmak üzere önceden küçük banknotlar ve bozuk para edinin.
Gitmeden önce hazırlamanızda yarar var. Yabancı ülkelerde bahşiş için birer ABD Doları veya EURO banknotlar çok işe yarar.