- On 6 Ağustos 2014
- In Bizans İstanbulu
- Tags:
Ayasofya Müzesi
Dünya mimarlık tarihinin en önemli anıtları arasında yer alan Ayasofya iki büyük uygarlığın izlerinin sergilendiği büyük bir müzedir.
Bizans İmparatorluğu’nun İstanbul’da yaptırmış olduğu en büyük kilise olan yapı, bu çevrede inşa edilen aynı isimli üçüncü ibadethanedir. Birinci yapı, İmparator Konstantios tarafından 360 yılında yaptırılmış, ancak 404 yılında çıkan ayaklanma sonucunda yanmıştır. İkinci yapı, İmparator II. Theodosios tarafından 415 yılında inşa ettirilmiş, 532 yılında çıkan ve Nika adıyla anılan bir diğer isyanda yanmıştır. Bugün ikinci yapının anıtsal girişine ait parçalar batı kısımdaki bahçede görülmektedir. 532 yılında aynı yerde inşasına başlanan üçüncü yapı 537 yılında ibadete açılmıştır. Bu kilise İmparator Justinianos tarafından dönemin iki önemli mimarı olan Miletos’lu (Milet) İsidoros ile Tralles’li (Aydın) Anthemios’a yaptırılmıştır. Üçüncü Ayasofya’nın mimarisindeki yenilik, geleneksel bazilikal plan ile merkezi kubbeli planın çok büyük boyutlarda bir araya getirilmesidir.
916 yıl kilise olarak hizmet veren yapı, 1453 tarihinde İstanbul’un fethi ile Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye çevrilmiştir. 482 yıl cami olarak kullanılmıştır. Atatürk’ün isteği üzerine ve Bakanlar Kurulu Kararı ile müzeye çevrilerek 1 Şubat 1935 tarihinde ziyarete açılmıştır. Bu gün Türkiye’nin en çok ziyaret edilen müzelerinden biridir.