Arkeoloji Müzesi

Sultanahmet, Osman Hamdi Bey yokuşunda bulunan İstanbul Arkeoloji Müzeleri; Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi olmak üzere üç ayrı müzeyi aynı çatı altında toplamıştır. 1848 yılında Aya İrini’de kurulan müzenin bugünkü binası 19. yüzyılın sonlarına doğru mimar Vallaury tarafından inşa edilmiştir.

Arkeoloji Müzesi binası, Türkiye’de müze olarak tasarlanan ve kullanılan ilk binadır. İki katlı binanın giriş katında Arkaik Dönem’den Roma Dönemi’ne heykeller, Sidon Kral Nekropolü’nden getirilmiş İskender Lahdi, Ağlayan Kadınlar Lahdi, Tabnit Lahdi gibi dünyaca ünlü eserler, üst katında Hazine Bölümü, Gayri İslami ve İslami Sikke Kabineleri ile Kütüphane bulunmaktadır. Ek binada ise; değişik çağlara ait eserlerden oluşan İstanbul Çevre Kültürleri, Thrakia-Bithynia ve Bizans, Çocuk Müzesi, Çağlar Boyu İstanbul, Çağlar Boyu Anadolu ve Troia, Anadolu’nun Çevre Kültürleri:
Suriye, Filistin ve Kıbrıs Eserleri bölümleri yer almaktadır.

Eski Şark Eserleri Müzesi; İslamiyet Öncesi Arabistan Eserleri, Mısır Eserleri, Mezopotamya Eserleri, Anadolu Eserleri, Çivi Yazılı Belgeler bölümlerinden oluşmuş, bu bölümlerde Arabistan Yarımadası, Mısır, Mezopotamya ve Anadolu kültürleri kendi tarihi gelişimleri içinde sunulmuştur.

Çinili Köşk Müzesi’nde ise 12. yüzyıldan 20. yüzyıl başına kadar Selçuklu ve Osmanlı Dönemleri’ne ait 2000 civarında eser bulunmaktadır.