Bu defa çok farklı bir etkinlikle karşınızdayız. Hat Sanatı bağlamında, Osmanlı Padişahlarını ele alacağız.
Osmanlı padişahlarının iyi eğitim aldığını, bu eğitimlerin temelinde askerlik ve devlet idaresi kadar sanatın da büyük yer tuttuğunu, çoğu şair olan Osmanlı Padişahlarının arasında iyi müzisyenlerin, iyi hattatların ve el sanatlarıyla uğraşan başarılı padişahların olduğunu biliyoruz. İlgi alanları doğrultusunda her biri farklı yönde yol alan padişahların, klasik sanatlar içerisinde belirleyici rolü olan hat sanatında da ciddi anlamda eserler ortaya koyduklarını veya önemli hattatlara gösterdikleri himaye sayesinde hat sanatının çok geliştiğini söyleyebiliriz.
Önce Taksim-Cihangir’deki C.I.P salonumuzda bir seminer, ardından aynı gün içinde geziyle devam edeceğimiz bu etkinlikte Hat Sanatının Padişahların Yaşamlarındaki Yeri, Padişahların Sanat Eğitimleri, Padişahların Yaptırdığı Eserlerdeki Hat Sanatı, Padişah Türbelerindeki Yazılar üzerine yoğunlaşacağız.
Bu etkinliğimizde, kültürümüzün çok büyük üstadlarından feyz ve icazet almış, ebru ve hat sanatçısı, felsefeci, bir tarih meraklısı, Tasavvuf ve Osmanlıca sevdalısı bir üstad olan sayın Sabri Mandıracı ile tanışıp kendisinin bilgi birikimi ve donanımından yararlanacağız.
09.30’da C.I.P’de ‘buluşma, çay kahve ikramı
09.45-11.45 Seminer
Seminerde üzerinde durulacak konular:
11.45 – 12.15 Hafif öğle yemeği (Dürüm-içecek)
12.30 Araçla Tarihi Yarımada’ya (Çemberlitaş Sultan II. Mahmud Türbesi) Hareket
13.00 Yürüyüş turunun başlaması
Gezi Programı
16.00 Civarında gezimiz Eminönü’nde bitecektir.
Sabri Mandıracı Kimdir?
A. Sabri Mandıracı İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünden mezun oldu. Üniversite eğitimi esnasında Klasik Türk Sanatlarının Hat, Ebru ve Cilt dallarıyla ilgilendi. Klasik dönem şiiri, mimarisi ve sanat tarihine de büyük ilgi duydu. Okuduğu fakültenin bu alanla ilgili ders ve seminerlerini takip etti.
Merhum hattat Ali Alparslan’dan rik’a ve ta’lik yazılardan icazet, merhum Mustafa Düzgünman’dan da ebru icazeti aldı.
İzmir’de Ebru ve hat kursları ile, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde dersler verdi. Halen hattatlık ve ebruculuk sanatını sürdürmektedir.
İbrahim Ethem Gören’in, ülkemizde Hat Sanatının yeniden doğuşunu hazırlayan üstadlardan Prof. Dr. Ali Alparslan’ın 11. vefat yıl dönümü için Ali Alpaslan’ın icazetli talebelerinden Hattat A. Sabri Mandıracı ile yaptığı röportaj için tıklayabilirsiniz.
Notlar:
Ücret:
Ücrete Dahil Olan Hizmetler:
Ücrete Dahil Olmayan Hizmetler:
Rezervasyon:
İptal ve İade Koşulları: