- On 23 Ağustos 2014
- In Faydalı Bilgiler
- Tags:
Sağlıkla İlgili Konular
Reçeteleriniz
Kullandığınız ilaçların başka ülkelerdeki ticari adları farklı olabileceği için doktorunuzdan ve eczacınızdan ilaçların markasını değil de içeriğinin veya bileşenlerinin Latince isimlerini öğrenmeniz yararlı olacaktır. Bazı doktorlar reçeteleri İngilizce olarak yazabilmekte ve bu reçetelerle birçok ülkede ilaç alınabilmektedir. İlaçlarınızın kutularını da yanınıza alabilirsiniz zira aktif madde adı ve miktarı markanın hemen altında yazar. Ayrıca numaralı gözlüklerinizin reçetesini de yanınızda bulundurunuz.
Ne var ki 3-5 gün aynı şehirde kalınmadığı takdirde, gözlük yaptırmak vb. hem çok zor hem de çok pahalıdır. Doktor reçetesi olmadan, eczaneler ilaç vermeye yanaşmayabilir. Avrupa ülkelerinden yalnızca hafif ağrı kesiciler ve benzerlerinin reçetesiz alınabildiğini unutmayın.
Sağlık sorunlarınızla ilgili bilgileri yanınızda bulundurun.
Özel sağlık sorunlarınızla ilgili olarak doktorunuzdan, yabancı bir doktora göre sağlık bilgilerinizi hazırlamasını isteyin. Bu raporda adınız, adresiniz, sosyal güvenlik numaranız, sağlık sigortasıyla ilgili bilgiler, acil durumlarda aranacak kişi ad, adres ve telefonları, kan grubunuz, sağlık sorununuz hakkında bilgi, halen almakta olduğunuz ilaçlar ve dozajları, alerjiniz olan ilaçlar, daha önce hastanede yattıysanız nedenleri ve olduğunuz aşılar ve tarihleri yer almalıdır.
Yola çıkmadan önce gerekli aşıları yaptırın.
Bazı ülkeler, Angola, Benin, Bolivya, Burkina Faso,Kamerun, Kolombiya, Kongo Demokratik Cumhuriyeti,Ekvador, Fransız Guyanası, Gabon, Gambiya, Gana, Gine Bisseau, Liberya, Nijerya, Peru, Sierra Leone, Sudan, Venezuella ve Zaire gibi ülkelere son üç ay içersinde gitmiş veya buralardan transit olarak geçmiş kişilerden sarı hummaya karşı aşılandıklarına dair uluslararası aşı belgesi ister. Eğer seyahat edeceğiniz ülkeler bunlardan biriyse, belirli hastalıklara karşı aşı yaptırmanız gerekebilir. Bünyenizin bu aşılara tepki göstermesi söz konusu olabileceği için, seyahate çıkmadan belli bir süre önce aşı olmanızda yarar vardır. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nce sağlanan bu hizmet hakkında (216) 492 4750, 360 9600 numaralı telefonlardan bilgi alabilirsiniz.
Ayrıca http://saglik.tr.net adresinden de genel bilgilere ulaşılabilir.
Sıtma tehlikesi olan bölgelerde kinin tabletlerinin önceden alınması, bunun dışında Tibet, Peru, Bolivya gibi yüksek rakımlı ülkelerde yükseklik hastalığına karşı ilaç kullanılması gerekebilir.
Aşılara ek olarak, seyahatten önce gerekli direncin sağlanabilmesi için bazı ilaçların da alınması gerektiğini unutmayın.
Ayrıca Hepatit ve AIDS’e karşı her zaman dikkatli olmak gerekmekle birlikte özellikle Güney Afrika ve uzakdoğuda bazı ülkelerin büyük risk taşıdığını anımsatmakta yarar var.
10. Yurt dışında satın alınması hem güç, hem de pahalı olan ve kullanmak zorunda olduğunuz malzemelerin her birinden mümkünse yanınıza ikişer tane alın.
Numaralı gözlükler, lensler veya protez gibi kullanmak zorunda olduğunuz malzemeler bunlara örnek olarak verilebilir.
Yola çıkmadan önce sağlıkla ilgili merkezler hakkında bilgi edinin.
Seyahatinizde ziyaret edeceğiniz bölgelerde güvenilir kişi ve kurumlar hakkında bilgi edinmek için doktorunuza veya diş hekiminize başvurun. Ayrıca özel sağlık sigortanız yurt dışında da geçerliyse size başvurabileceğiniz kişi ve kurumların listesini ve adreslerini vereceklerdir. İngilizce bilenlerin rahatlıkla www.iamat.org adresinden ulaşabileceği “International Association for Medical Assistance for Travellers”e ücretsiz üye olabilir ve bilgi sağlayabilirsiniz.
Ancak buraya en az 8-10 hafta önceden başvuru yapılmalıdır.
Yola çıkmadan önce diş hekiminizi ziyaret edin.
Tatildeyken diş ağrısı çekmemek için, yolculuk öncesinde dişlerinizi kontrol ettirmenizde ve olası kötü sürprizlere karşı diş hekiminizin önereceği ilaçları yanınıza almanızda büyük yarar var.
Özellikle uzun süreli uçuşlarda kabin basıncı, diş ağrısını kuvvetlendirir ve daha ilk günden sizi yola çıktığınıza pişman edebilir.
Beslenmeyle ilgili özel konuları önceden seyahat acentanıza, havayolları firmanıza veya gemi organizasyonuna bildirin.
Diyabetliyseniz, domuz eti yemek istemiyorsanız, koşer mönü istiyorsanız, vejetaryenseniz, tuzsuz yemek zorundaysanız ya da benzeri başka talepleriniz varsa, önceden bildirmek koşuluyla sizin için özel yemekler hazırlanabilir. Türkiye’den ve Türkiye’ye doğru yapılan uçuşlarda hiçbir firma domuz eti servisi yapmaz ama yurtdışındaki iç hat uçuşlarda ya da iki yabancı ülke arasında yapılan uçuşlarda domuz eti servisi yapılması olasılığı vardır. Bunun için biniş kartınızı alırken havalimanında işleminizi yapan yer görevlisine bu talebinizi hatırlatırsanız özel yemeğinizin uçağa yüklenmesini garanti altına
Şeker hastasıysanız önceden hazırlık yapın.
Diyabet teşhisi yeni konduysa veya nadiren seyahate çıkan biriyseniz mutlaka doktorunuzla görüşün.
Şeker hastalarının seyahatleri boyunca, insülin ve diyet tedavilerini aksatmamaları, diyet ürünlerini yanlarında bulundurmaları gerekir.
Fiziksel engeliniz varsa seyahatiniz hakkında önceden bilgi edinin.
Otelinizin konumu ve koşulları, otobüste kaç saat yolculuk edeceğiniz veya günde ne kadar ve hangi koşullarda yürüyüş yapmanız gerekeceği hakkında bilgi edinmeniz hazırlıklı olmanızı sağlayacaktır.
Fiziksel engelliyseniz uçakta en öndeki koltuğu isteyin.
Havayolu firmaları çoğu kez ön koltukları engelliler için ayırır. Ön koltuk için doktorunuzdan bir yazı alarak bir nüshasını uçuş işlemleri sırasında ilgililere gösterin, fakat bu koltukların uçuş gününden önce garanti edilemeyeceği aklınızda bulunsun.