Denizci bir ulus olan Cenevizliler, bir şehir devleti olarak bağımsız oldukları neredeyse tüm zamanlarda Akdeniz ve Karadeniz genelindeki ticari faaliyetlerde etkili ve belirleyici olmanın yanında, yaklaşık iki yüzyıl boyunca bağımsız kıyı kolonilerine de sahip olarak buralarda karakteristik izler bırakmışlardır.
Cenevizlilerin ticari kimliklerini bir yandan tarihi perspektiften irdelerken, kıyılardaki eski kolonileri arasında hiç şüphesiz en meşhurlarından biri olan Pera (Galata) içerisindeki mimari miras üzerinden de dönemin izlerini takip etmek hala mümkündür.
Galata’daki Ceneviz dönemi mimari mirası sanılandan az olmakla birlikte aslında bilinenden de fazladır. Anonim yapılar Cenevizlilere atfedilirken bu dönemden geriye kalmış anıtlar ise modern yapıların arasında zamanla unutulmuştur.
Galata’da yaklaşık 150 yıl sürmüş Ceneviz hakimiyetinden geriye kalan eserler savunma yapıları, dini anıt, saray ve sivil mimarlık örneği gibi her türden özgün yapıyı barındırmaktadır. Öte yandan kent strüktürüne dağılmış bu yapılar, önce Bizans ve ardından Osmanlı dönemleri ile farklı ölçeklerde sürekli ilişki içerisinde olmuştur.
Galata’daki bu zengin ve çok katmanlı mimari mirasın Ceneviz odaklı ele alınması, yerleşim tarihinin belki de en karakteristik dönemlerinden birine tüm yönleriyle ışık tutacaktır.
Bu keşif gezisine gelin birlikte çıkalım…
Öne Çıkanlar
Doç. Dr. H. Sercan Sağlam kimdir?
1990’da Burhaniye’de doğdu. Lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi'nde Şehir ve Bölge Planlama üzerine tamamladı (2011). Bu esnada ERASMUS değişim programı ile bir yıl Stuttgart Üniversitesi'nde eğitim gördü. Yüksek Lisans derecesini Sheffield Üniversitesi'nden Koruma ve Yenileme üzerine aldı (2013). Türkiye’deki Ceneviz anıtları üzerine teziyle, Politecnico di Milano'da Mimari Mirasın Korunması üzerine doktora yaptı (2018).
Mimarlık doçentidir (2023). 2017’den bu yana Ören/Adramytteion Arkeolojik Yüzey Araştırmaları ve Kazıları heyet üyesidir. Ayrıca 2022-2023’te Enez/Ainos, Kadıkalesi/Anaia ve Sultanhisar/Nysa arkeolojik kazılarına katıldı.
Daha önce Medipol Üniversitesi’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak çalıştı; Kadir Has Üniversitesi İstanbul Çalışmaları Merkezi (ISC), Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED) ve Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi’nde (CNRS) doktora sonrası araştırmacı olarak bulundu.
Halen Koç Üniversitesi Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Merkezi'nde (GABAM) görev yapmaktadır.
Ortaçağ kent tarihi, mimarlık tarihi ve peyzaj arkeolojisi üzerine yayınları ile araştırmalarını sürdürmektedir:https://ku.academia.edu/HasanSercanSaglam
Notlar:
Ücret:
Ücrete Dahil Olan Hizmetler:
Ücrete Dahil Olmayan Hizmetler:
Rezervasyon:
İptal ve İade Koşulları: